Registrácia | Prihlásiť

Prezentácia: Potravinové alergie - Epidemiológia a alergie z potravín - semestrálna práca

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
Intolerancia Laktózy

• Intolerancia laktózy je spôsobená nedostatkom enzýmu laktázy, ktorý je potrebný na odbúravanie laktózy, cukru, nachádzajúceho sa v mlieku a iných mliečnych výrobkoch.
Intolerancia laktózy môže byť genetická alebo ju môže spôsobiť poškodenie tenkého čreva v dôsledku vírusovej alebo bakteriálnej infekcie. Intolerancia na laktózu je taktiež etnická záležitosť. Asi 80 až 90 percent Afroameričanov má intoleranciu laktózy a je veľmi častá aj u Ázijcov a domorodých Američanov.

• Je tiež dôležité pamätať na to, že intolerancia laktózy sa zvyšuje s vekom a je pomerne častá u starších ľudí. Odhaduje sa, že viac ako 25% populácie trpí intoleranciou laktózy.

• príznaky Zvyčajne pocítite príznaky intolerancie laktózy medzi 30 minútami a dvoma hodinami po požití mlieka alebo mliečnych výrobkov. Medzi príznaky patria:
- bolesť brucha, plynatosť a nadúvanie, nevoľnosť, Hnačka

• Diagnostika
1. priame (invazívne) metódy - meranie aktivity laktázy v bioptickej vzorke z tenkého čreva; genetické vyšetrenie LCT génu,
2. nepriame (neinvazívne) metódy - výdychový test (so stanovením vodíka vo vydychovanom vzduchu),
3. pomocné metódy - meranie pH stolice; meranie vzostupu glykémie po záťaži laktózou.
...
Hodnotenie (0x):