Registrácia | Prihlásiť

Prednášky: Náuka o výžive

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
1. Cholesterol
Je to tuková látka, zúčastňujúca sa na tvorbe bunkových štruktúr a ovplyvňuje ich funkciu, nemá úlohu energetickej živiny. Významnú má úlohu v metabolizme lipidov pri ochorení KVS. Nachádza sa len v živočíšnej potrave, ale nepatrí do esenciálnych látok, lebo organizmus si ich dokáže syntetizovať. Cholesterol je aj východiskovou látkou pre tvorbu žlčových kyselín, vitamínu D, mnohých hormónov a iných látok.

2. Základná stavebná jednotka lipidov, sacharidov, proteínov
Lipidy - mastné kyseliny a glycerol
Sacharidy - glukóza
Proteíny - aminokyseliny

3. Základné druhy potravín - 7 bodov
- mäso, mäsové výrobky, vajcia
- mlieko, mliečne výrobky
- tuky rastlinné a živočíšne
- obilniny (ovos, ryža)
- zelenina (zemiaky, strukoviny)
- ovocie (citrusové plody)
- tekutiny (voda, minerálky, malinovky)
...
Hodnotenie (0x):