Registrácia | Prihlásiť

Meranie: Stanovenie H3P04 v coca-cole a v čistiacom prostriedku (Laboratórne cvičenie č. 10)

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
Kyselina fosforečná sa používa pri spracovaní ropy a pri úprave kovov. Využíva sa pri výrobe nealkoholických nápojov (obsahuje ju napríklad Coca-Cola) a pri výrobe zubných tmelov.
Kyselina fosforečná spolu so soľami hydrogenfosforečnanom vápenatým, dihydrogenfosforečnanom vápenatým a síranom vápenatým tvoria zmes fosforečnanového hnojiva - trojitý superfosfát.

Americký farmaceut J. S. Pemperton (1886) pri hľadaní nového lieku proti skleslosti a pocitu plnosti vyvinul občerstvujúci nápoj ako zmes vody, cukru, cola orechov, coca- colových lístkov a niektorých dodnes oficiálne tajných prírodných aromatických látok.
Kyselina fosforečná slúži ako okyslovací prostriedok v cola nápojoch. Coca-Cola pozostáva z 99% vody a cukru. Rýchle sa vstrebávajúci cukor cca 11% je dôvodom, prečo cola povzbudzuje. Obsah kofeínu v cole by mal účinok až pri jej nadmernom konzume. Káva napr. obsahuje 3-4x viac kofeínu.

Zloženie Coca-Coly: koncentrát (asi 3 diely coca a l diel cola extrat), oxid uhličitý, hnedý karamelový cukor (cukrové farbivo E 150d), kyselina fosforečná (E 338), prirodzené arómy a kofeín.

Kyselina fosforečná ako okysličovadlo pre cola nápoje sa dostala do podozrenia podobne ,ako fosfáty, pretože u deti vyvolávajú hyperkinetický syndróm. Vedecky táto teória dodnes nebola potvrdená. Anorganické kyseliny fosforečné a fosfáty sa prirodzene nachádzajú v mnohých potravinách. Fosfáty sú hlavne vo vajíčkach, orechoch, syroch a mlieku. Príliš málo fosfátu môže dokonca zaviniť nesprávny vývoj kosti. Nadmerné množstvo fosfátu je za normálnych okolnosti vylúčené hormonálnou cestou.
...
Hodnotenie (0x):