Registrácia | Prihlásiť

Bakalárska práca: Ateroskleróza a tuky v strave

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
V práci sme charakterizovali aterosklerózu, zosumarizovali sme poznatky a údaje o priebehu a vzniku ochorenie. Popísali sme rizikové faktory aterosklerózy a v plyv výživy s obsahom tukov na vznik tohto ochorenia.Popísali sme lipidy, ktoré sa nachádzajú v plazme človeka a rozdelili sme potraviny podľa obsahu tuku.

V práci sme charakterizovali aterosklerózu, zosumarizovali sme poznatky a údaje o priebehu a vzniku ochorenie, ktoré má na Slovensku vysokú prevalenciu. Zhodnotili sme aterosklerózu ako problém spoločnosti. Charakterizovali sme najčastejšie príčiny a následky aterosklerózy, ako aj rizikové faktory tohto ochorenia.

Rizikové faktory aterosklerózy sme rozdelili na faktory životného štýlu (výživa, fajčenie cigariet a tabaku, nadmerná spotreba alkoholu, nízka telesná aktivita, stres, typ osobnosti), biochemické a fyziologické charakteristiky (zvýšený celkový cholesterol v plazme, predovšetkým LDL, nízky HDL-cholesterol, zvýšené triacylglyceroly, zvýšený krvný tlak, diabetes mellitus a hyperglykémie a obezita) a nemodifikovateľné osobné charakteristiky (vek, pohlavie a rodinná anamnéza).

Vysvetlili sme súčasný stav poznania o vplyve výživy na vývoj aterosklerózy a poukázali sme na význam tukov vo výžive a vplyv na vývoj aterosklerózy.

V plazme človeka sa nachádza cholesterol, triacylglyceroly, fosfolipidy a mastné kyseliny. Ich transport je umožnený pomocou lipoproteínov. Hyperlipoproteinémie predstavujú skupinu ochorení hromadného výskytu, ktoré sú charakterizované zvýšenými hladinami lipidov a lipoproteínov v krvnej plazme. Popísali sme diétne opatrenia na zníženie hodnôt lipidov v krvi a stanovili sme optimálne hodnoty lipidov séra.

Poukázať na potrebu a význam primárnej prevencie aterosklerózy a význam výživy pre prevenciu tohto ochorenia. Popísali sme význam vlákniny, fytosterolov, antioxidantov a probiotík vo výžive a stanovili sme optimálne hodnoty denného príjmu lipidov v strave.

Potraviny sme rozdelili podľa vhodnosti pri diéte so zníženým obsahom cholesterolu a popísali sme možnosti, ako správne pripravovať jedlá a ako usporiť tuk.
Hodnotenie (0x):