Registrácia | Prihlásiť

Semestrálna práca: Zrno pšenice a hrachová siláž

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
1. Zrno pšenice
História pestovania a hospodársky význam
Za pravlasť pšenice považujeme územie Prednej a Malej Ázie. Začiatky pestovania pšenice úzko súvisia so vznikom poľnohospodárstva v 10.-8. tisícročí pred n.l. Archeologické nálezy z tohto obdobia dokazujú pestovanie pšenice jednozrnnej (Triticum monococcum L.) a pšenice dvojzrnnej (Triticum dicoccum Shrank). V 6. storočí pred n.l. sa začala už pestovať pšenica obyčajná (Triticum aestivum L.) a pšenica špaldová (Triticum spelta L.). Iné druhy pšenice sa v týchto najstarších obdobiach nezistili...

Chemické a nutričné zloženie zrna
Chemické zloženie zrna pšenice je podmienené nielen geneticky, ale tiež ekologickými faktormi ako je podnebie, pôda, orba, fyzikálnymi a chemickými vplyvmi počas skladovania a spracovania. Základným a dominantným komponentom zrna je škrob (Obr. 2), ktorý predstavuje 60 - 70% hmotnosti zrna...

2. Hrachová siláž
Siláž
Siláž je šťavnaté krmivo konzervované prirodzeným kvasením (pôsobením kyseliny mliečnej) alebo syntetickými silážnymi prostriedkami. Podľa obsahu živín sa siláž delí na sacharidovú a bielkovinovú. Medzi sacharidové siláže patrí kukuričná, zemiaková a siláž cukrových rezkov. Medzi bielkovinové siláže patrí siláž z ďatelinovín, strukovín a ďatelinových miešaniek.
Hrachová siláž - zdroj kvalitných bielkovín
Hrach siaty sa ako silážna krmovina pestuje tromi spôsobmi. Najčastejšie je to v miešanke s obilninami, potom ako krycia plodina pre viacročné krmoviny a nakoniec ako monokultúra...
Hodnotenie (0x):