Registrácia | Prihlásiť

Semestrálna práca: Výroba tokajského, ľadového a slamového vína

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady
1. Tokajské víno
Tokajská oblasť
Pri pestovaní viniča, ale aj pri zbere hrozna a výrobe tokajského vína musia byť dodržané prísne kritériá. Pestovanie viniča a výroba vína má v tejto oblasti hlbokú a dlhoročnú tradíciu. Oblasť chránia zo severnej strany zemplínske vrchy. Pôda má vulkanický pôvod a vďaka južným vetrom je jeseň na Tokaji dlhá a suchá. To vytvára ideálne podmienky pre výskyt ušľachtilej plesne BOTRYTIS CINEREA...

Tokaj a história
O dlhoročnej tradícii pestovania viniča v tejto oblasti svedčí aj fakt, že počiatky jeho pestovania spadajú do obdobia nadvlády Rimanov. Po páde Rímskej ríše prevzali "opraty" starí Slovania. V tomto období vzniklo aj pomenovanie celej oblasti. Historické pramene uvádzajú, že vzniklo odvodením od staroslovanského slova stokaj, ktoré v preklade znamená sútok dvoch riek – Bodrogu a Tisy.
Na pestovanie viniča a ďalší rozvoj oblasti mal vplyv aj vpád Tatárov, kedy bol kraj vyľudnený a vinohrady zničené. Zásluhu na rozvoji kraja a prvopočiatkoch výroby tokajských vín má kráľ Bélla IV. Práve on sa zaslúžil o kolonizáciu kraja talianskymi osadníkmi z oblasti Bari a Formini. Tí so sebou okrem nových skúseností priniesli aj základnú tokajskú odrodu – Furmint, ktorá dáva tokajskému vínu jeho nenapodobiteľný a nezameniteľný charakter...
Hodnotenie (0x):