Registrácia | Prihlásiť

Testy: Úprava potravín a stravovanie - testy

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady Náhľady
1. Uveďte, čo predstavuje technologická úprava potravín
a) je to súhrn operácií, pri ktorých sa z určujúcich a doplňujúcich surovín, mechanickým, fyzikálno-chemickým a termickým pôsobením vytvárajú nové pokrmy

2. Aký význam majú pochutiny v gastronómii
c) nemajú výživnú hodnotu, ale svojím zložením pôsobia na zvýšené vylučovanie
tráviacich štiav a na organoleptické vlastnosti daného pokrmu

3. Uveďte rozdelenie potravín podľa podielu a významu v pokrme
a) základné, doplnkové, technologické, upravujúce

4. Aký je rozdiel medzi steamerom a salamandrom
b) steamer je moderná pretlaková nádoba, salamander je gril s vrchným elektrickým alebo plynovým ohrievaním, vhodný na zapekanie drobných pokrmov

5. Vysvetlite pojem tranžírovanie c) je to krájanie, porciovanie, filetovanie

6. Čo rozumiete pod pojmom predbežná príprava potravín
c) za predbežnú prípravu potravín pokladáme čistenie, umývanie, krájanie, sekanie, strúhanie, obaľovanie a celý rad ďalších úkonov

7. Uveďte, čo je pečenie, aká je odporúčaná teplota počas pečenia
c) pečenie je tepelná úprava potravín pôsobením hor. vzduchu a čiastočne tuku pri tepl.180-250 C

8. Čo je gratinovanie, technologický postup gratinovania
a) je to tepelná úprava pokrmov pečením v rúre alebo v iných vhodných zariadeniach, pričom sa dosiahne rýchle zapečenie pokrmu
Kľúčové slová:

úprava

potravín

spu

Hodnotenie (0x):