Rozličné potraviny, ako med alebo cukor, sa už niekoľko storočí používajú na sladenie potravín. Dnes máme škálu nových sladidiel, ktoré poskytujú alternatívy cukru. Pravidlá Európskej únie stanovujú, ktoré sladidlá sa môžu používať a zabezpečujú, aby spotrebitelia mali prístup k informáciám na obaloch potravinárskych výrobkov.
Sladidlá sú látky pridávané do potravín aby nahradili cukor. Niektoré sladidlá, často nazývané „syntetické sladidlá“, poskytujú výraznú sladkú chuť bez energie alebo len s veľmi malým množstvom energie. Nakoľko sú veľmi sladké, stačí ich len malé množstvo. Acesulfám K, aspartám, cyklamáty, sacharín, thaumatín, neohesperidín DC - to všetko sú syntetické sladidlá. Ďalšiou často používanou skupinou sladidiel sú sladidlá so zníženou energetickou hodnotou, objemové sladidlá alebo „polyoly“. Tieto sladidlá poskytujú pri rovnakom objeme menej energie ako cukor.