Myslím, že slovenskému ľudkovi netreba vysvetľovať, čo je zemiak. Odjakživa to bol náš druhý chlieb. Je to úžasná plodina, z ktorej sa dá pripraviť prakticky každý druh jedla - polievky, guláše, prílohy, predjedlá, nátierky, šaláty, hlavné jedlá, múčniky, koláče, torty, slané a kysnuté pečivo atď., atď. - existujú stovky a stovky + 1 recept. Práve pri zemiakoch existuje tiež množstvo receptov na rôzne ľudové a krajové špeciality ( hičkoše, langoše, harule a pod.) Najmä pri týchto receptoch sa ako bežná súčasť uvádza slanina a bravčová masť, takže zarytí dietólogovia budú asi krútiť nosmi. Môj názor však je ( netvrdím, že je najsprávnejší a najlepší na svete - je skrátka môj ), že ak si raz za čas pripravíte jedlo hoci aj s bravčovou masťou a slaninou a s chuťou ho zjete, prospeje Vám viac, než keď do seba síce pravidelne, ale vyslovene s odporom pcháte niečo zdravé, čo Vám vyslovene nechutí. A každý recept sa dá nakoniec pripraviť aj diétnejšie, ak masť vymeníte za rastlinný olej a slaninu prípadne aj vynecháte. Zemiaky všeobecne sú navyše plodina, s mnohými priaznivým účinkami na náš organizmus, ako si môžete prečítať v ďalšej časti.