Registrácia | Prihlásiť

Bakalárska práca: Výroba šumivých vín v krajinách EÚ

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady Náhľady
Mnoho ľudí si myslí, že práve predkovia súčasných francúzskych pestovateľov prišli s nápadom, ako získať z hrozna víno. Avšak táto domnienka je mylná. Na jednej strane je síce pravda, že práve Francúzom sa podarilo rozvinúť umenie výroby vína a práve vďaka nim je teraz víno považované za najznámejší nápoj sveta, no na strane druhej, neboli to Francúzi, kto sa zaslúžil o jeho vynález.
Vznik samotného vína je opradený mnohými legendami. Jedna z nich pripisuje prvé víno človeku menom Noe. Podľa Biblie si Noe všimol závraty a čudné správanie kozy, ktorá predtým požierala prezreté, kvasiace hrozno na dnešnom tureckom území, kde jeho archa pristála. Povzbudený týmto pohľadom začal pestovať vinič a nakoniec i pohoršoval svojich synov „ keď sa napil vína, opil sa a obnažený ležal vo svojom stane“. Ďalšia legenda, ktorú rozprávajú Peržania pripisuje vznik vína smutnej princeznej, ktorá chcela skoncovať so svojim životom. Raz našla džbán plný spenenej hroznovej šťavy a myslela si, že keď ho celý vypije, zomrie. Avšak takáto dávka nebola jedovatá a tak sa namiesto očakávanej smrti dostavili len príjemné pocity po požití zázračného nápoja. Či už je pravdivá prvá, alebo druha legenda, isté je, že keď sa hroznová šťava dostane do štádia kvasenia, vznikne z nej niečo, čo je alkoholické a ľuďom prináša pocit blaženosti. Postupné skúmanie priviedlo ľudí aj k novým poznatkom a medzi nimi aj fakt, že pôsobením baktérií, ktoré sú najaktívnejšie v teple, dochádza k premene hroznovej šťavy na ocot. Vďaka tomuto poznanie sa zistilo, že keď sa chce víno zachovať až do konzumovateľného stavu, je potrebné ho vyrábať a skladovať v chladných oblastiach.
Hodnotenie (0x):