Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne pripravilo vo výstavných priestoroch Florinovho domu výstavu s názvom Chlieb náš každodenný daj nám dnes..., ktorá trvala od 15. decembra 2003 do 21. marca 2004. Výstava priblížila tradičné oravské ľudové jedlá, ktoré sa aj v súčasnosti konzumujú doslova denne. Iné sa stali už len príležitostným či sviatočným alebo obradovým jedlom. Podnebie a pôda na Orave, najmä na hornej, boli málo priaznivé. Hlavným zamestnaním oravského obyvateľstva bolo aj ostalo poľnohospodárstvo spojené s chovom dobytka a oviec. Často sa urodilo sotva toľko, ako sa vysialo. Táto skutočnosť poznačila aj charakter oravskej ľudovej kuchyne s jej príznačnými regionálnymi znakmi. Na celej Orave sa sial jačmeň a ovos, z ktorých múky sa piekol chlieb. Kým na dolnej Orave už od 18. storočia slúžila ako chlebová obilnina čiastočne aj raž a pšenica, na hornej Orave chlebové obilie nahrádzala ikrica, pestovaná v prvých rokoch v rúbaniskách. Základom stravy Oravcov teda boli produkty rastlinného pôvodu.