Za mäso v kuchynskom zmysle slova sa považuje vlastné svalové tkanivo v prirodzenej súvislosti so všetkými tkanivami, teda aj s vrastenými kosťami, šľachami, blanami, nervami, cievami, chrupkami a miazgovými uzlinami. V širšom zmysle sa k mäsu radia aj vnútorné orgány, všetka hydina, drobné zvieratá a ryby.
Z výživového hľadiska má význam predovšetkým chemické zloženie mäsa. Najcennejšou zložkou sú bielkoviny. Mäso ich obsahuje 12 - 24 %. Bielkoviny mäsa sú plnohodnotné, lebo obsahujú nepostrádateľné aminokyseliny, a sú veľmi podobné bielkovinám ľudského tela, preto ich najľahšie využívame na výstavbu svojho tela. Ďalšou chemickou zložkou mäsa je tuk. Čím je mäso tučnejšie, tým je ťažšie stráviteľné. No z energetického hľadiska je tuk najvýdatnejším zdrojom energie pre organizmus. Obsah tuku v mäse kolíše až do 50%, vody až do 85%.