1. Cholesterol Je to tuková látka, zúčastňujúca sa na tvorbe bunkových štruktúr a ovplyvňuje ich funkciu, nemá úlohu energetickej živiny. Významnú má úlohu v metabolizme lipidov pri ochorení KVS. Nachádza sa len v živočíšnej potrave, ale nepatrí do esenciálnych látok, lebo organizmus si ich dokáže syntetizovať. Cholesterol je aj východiskovou látkou pre tvorbu žlčových kyselín, vitamínu D, mnohých hormónov a iných látok.
2. Základná stavebná jednotka lipidov, sacharidov, proteínov Lipidy - mastné kyseliny a glycerol Sacharidy - glukóza Proteíny - aminokyseliny
3. Základné druhy potravín - 7 bodov - mäso, mäsové výrobky, vajcia - mlieko, mliečne výrobky - tuky rastlinné a živočíšne - obilniny (ovos, ryža) - zelenina (zemiaky, strukoviny) - ovocie (citrusové plody) - tekutiny (voda, minerálky, malinovky) ...