Pivo je nízko alkoholický nápoj, vyrobený z chmeľu, sladu, vody s pridaním pivovarníckych kvasníc. Základné suroviny na výrobu piva sú: Slad, Chmeľ, Voda, Sladové náhradky.
Slad sa vyrába z rôznych obilnín, ale v pivovare Veľký Šariš sa používa sladovnícky jačmeň. Pre sladovníctvo je dôležitý dvojradový jačmeň. Pri výrobe sladu z jačmeňa, jačmeň prechádza týmito fázami. Máčanie jačmeňa: Úlohou máčania je to aby jačmeň začal pučať. Je však dôležité aby sme jačmeň pri máčaní prevzdušňovali, aby sa nezadusil. Potom necháme namočený jačmeň klíčiť na podnosoch vo vrstve 10-15 cm. Klíčenie jačmeňa: Pri tejto fáze ide o to, aby sa v zrne prebudili enzýmy a zrno sa rozlúštilo. Výsledkom je zelený slad. Hvozdenie sladu: Hvozdenie alebo sušenie sladu má za úlohu zastaviť procesy v zrne. Vznikajú rôzne chuťové a aromatické látky. Slad sa postupne vysúša pri teplote 35- 60 °C a nakoniec sa dosuší pri teplote 75 - 80 stupňov. Proces sušenia alebo hvozdenia závisí od konkrétneho druhu sladu. ...