Charakteristika: sacharidy, názov z gr. sákcharon-cukor, sladkosť - sú prírodné zlúčeniny, ktoré sú tvorené v rastlinách fotosyntetickou asimiláciou: 12 H2O + 6CO2 → C6H12O6 + 6O2 + 6 H2O - sú najrozšírenejšie org. látky, tvoria najväčší podiel organickej hmoty na Zemi Výskyt: rastliny aj živočíchy Význam: - stavebná funkcia (celulóza v bunkových stenách rastlín) - zdroj energie (glukóza, fruktóza) - zásobná funkcia (v rastlinách škrob, v živočíchoch glykogén) - súčasť nukleových kyselín, niektorých tukov Rozdelenie: 1. monosacharidy (jednoduché sacharidy): a.) aldózy b.) ketózy 2. zložené sacharidy: a.) oligosacharidy b.) polysacharidy
MONOSACHARIDY - z chemickej stránky sú to polyhydroxyaldehydy alebo polyhydroxyketóny, ak obsahujú aldehydovú skupiny - aldózy, ak obsahujú ketónovú skupinu - ketózy - podľa počtu atómov uhlíka v molekule ich rozdeľujeme na triózy, tetrózy, pentózy, hexózy, ... - jednoduché sacharidy majú triviálne názvy - najjednoduchšou aldózou je glyceraldehyd a ketózou dihydroxyacetón ...