Čaj sa vyrába z jedného druhu rastliny – Čajovníka (Camelie sinensis) spolu s jej odrodami (Čajovník čínsky, Asmánsky, Indočínsky). Je známy už takmer 5000 rokov. Pestuje sa do výšky 2500 m.n.m. Čím vo väčšej výške je pestovaný, tým sú kríky menšie no kvalita je vyššia. Čajovník čínsky má malé, temne zelené listy. Čajovník asmánsky má väčšie a svetlejšie listy. Vhodné sú pre neho horské polohy nad 2000m v tropickom pásme. Čajovník indočínsky je niečo medzi uvedenými dvoma druhmi. Pestuje sa prevažne na Cejlone. Čajovník sa pestuje zo semien alebo štiepkov. Semená sa nechávajú určitú dobu dozrievať a potom sa pestujú v škôlkach. Mladé rastlinky sa po pol roku presadia na plantáže. Pri štiepení sa listové štiepky nechávajú zakoreniť a po 8 mesiacoch sa presádzajú na plantáže. Čajové kry sú usporiadané v radoch. Asi v dvoch rokoch sa vykonáva prvý tvarovací rez a po 3 rokoch je čaj pripravený na prvý zber. Čajovník produkuje čaj približne 30 až 100 rokov. Čajovníky nad 100 rokov produkujú horší čaj. Zber čaju sa robí od jari do jesene zberom mladých výhonkov v podobe dvoch lístkov a jedného púčku...