Cukor sa rozšíril ako sladidlo predovšetkým v posledných 200 rokoch. Spolu s medom, známym už odpradávna, patrí medzi najpoužívanejšie sladidla prírodného pôvodu. Cukor je dobre stráviteľný, zvyšuje chutnosť a energetickú hodnotu. Je dôležitým a rýchlym zdrojom energie. Používa sa tiež v potravinárskom priemysle, pri výrobe alkoholu. Ďalej slúži ako konzervačná látka (viaže vodu a tým zabraňuje rastu mikroorganizmov). V ľudskej výžive majú najväčší význam cukrová trstina a cukrová repa, ktoré kryjú 99% celosvetovej výroby cukru.
Bohužiaľ dnešná populácia konzumuje viac cukru než naozaj potrebuje. I keď nesladíme, je potrebné si uvedomiť, že cukor sa ukrýva tiež v sirupe, sladkom pečive a limonádach. Naše zdravie je tak vážne ohrozené. Cukor sa totiž podieľa na mnohých závažných ochoreniach a hlavne na civilizačných chorobách. Vo svojej podstate sa dá konzumácia cukru prirovnať konzumácii drogy. Nie nadarmo sa cukru hovorí biely jed