Víno patrí medzi najobľúbenejšie nápoje nielen na Slovensku. Mnohé výskumy a štúdie dokazujú jeho priaznivé účinky na organizmus. S hroznom a vínnou révou sa stretávame už v mladšej dobe kamennej. Vinič patrí medzi najstaršie kultúrne rastliny. Podľa mnohých autorov má svoj pôvod v strednej Ázii, v okolí Kaukazu, Kaspického a Čierneho mora. Odtiaľ sa šíril do Egypta, Babylonu a Grécka. Vojnové spory medzi Gréckom a Rímskou ríšou znamenali rozšírenie viniča aj k Rimanom. Následne sa prostredníctvom rímskej expanzie dostala vínna réva takmer na celé územie dnešnej Európy.
Je dokázané, že víno v primeranom množstve má na organizmus pozitívne účinky. Obsahuje 13 zo 14 esenciálnych prvkov potrebných pre správne fungovanie ľudského organizmu. Zdravšie je červené víno, ktoré priaznivo vplýva na tráviaci systém, zvyšuje tvorbu červených krviniek a slúži ako prevencia pred kardiovaskulárnymi chorobami a niektorými druhmi rakoviny.
Významný medzník v pestovaní viniča predstavuje 19. storočie, kedy celú Európu, územie Slovenska nevynímajúc, postihli rôzne choroby viniča privezené z Ameriky. Najškodnejšia bola fyloxéra, pri ktorej odumieral celý ker. Napríklad pezinské vinice napadla v roku 1890. Aby vinári neprišli o svoju úrodu, snažili sa nájsť účinnú ochranu pred zákernými škodcami. Tým sa podpísali pod vznik moderného vinárstva, ktoré sa opiera o skúsenosti pestovateľov, poznatky vedy a výdobytky techniky.