V poľnohospodárskej odbornej literatúre sa objavuje cukrová repa začiatkom minulého storočia, ale jej predchodkyňu repu kŕmnu , poznali a pestovali na území Slovenska už dávnejšie. S ,,burgundiou,, predchodkyňou dnešnej cukrovej repy, oboznamoval poľnohospodárov v Uhorsku Samuel Tešedík. Tento vynikajúci pokrokový poľnohospodár a osvietenský pracovník svojej doby, pôvodom Slovák. Poukazoval na dvojitý úžitok z bielej (cukrovej) repy a začal ju propagovať v celom Uhorsku. Poukazoval tiež na dvojitý úžitok z tejto plodiny, ktorá poskytuje dorábateľovi, jednoduchému poľnohospodárovi jednak kvalitnú potravinu – cukor a odpadky (listy, odrezky, melasu), ktoré považoval za výborné krmivo pre domáce zvieratá, najmä dobytok. V roku 1789, v čase jeho príchodu zo štúdijnej cesty v Nemecku, objavilo sa prvé semeno cukrovej repy v Uhorsku, a to práve v Bratislave.