Pocit hladu alebo chuť do jedla je metóda, ktorú používa nervový systém vyšších živých tvorov, aby ich upozornil na potrebu príjmu potravy v blízkom čase. V mozgu človeka existuje špeciálna oblasť určená na tvorbu a prenos týchto pocitov, ktoré sa objavujú pri dlhšie trvajúcom hladovaní aktivujúcom náš pud sebazáchovy, dožadujúc sa našej pozornosti.
V priebehu svojej existencie človek postupne racionalizoval príjem potravy, až napokon vznikol režim viacerých jedál počas dňa v určitý čas, čím nahradil primárny inštinkt obživy nevyhnutnou spoločenskou zvyklosťou. Tým sa človek stal prvým živočíchom, ktorý dokáže jesť aj bez pocitu hladu alebo naopak je schopný dobrovoľne hladovať.
Poruchy príjmu potravy sa zjavujú v posledných rokoch ako následok prehnaného zdôrazňovania vonkajšieho vzhľadu v našej spoločnosti, pričom výzor je hodnotený viac ako ktorákoľvek ľudská vlastnosť. Hlavné poruchy príjmu potravy sú anorexia nervosa a bulímia.