1. Rozdelenie a charakteristika rastlinných produktov z pohľadu skladovania a spracovania. Charakteristika aspektov kvality poľnohospodárskych produktov.
Rastlinné produkty podľa obsahu vody a sušiny delíme na:
-údržné –obsah vody do 20%, sušina 80% a viac; všetky zrnoviny, vhodné na dlhodobé skladovanie
-neúdržné –obsah vody 80% a viac, sušina do 20%; patria sem okopaniny, ovocie a zelenina, sú ťažšie skladovateľné
Aspekty kvality:
-nutričná hodnota – obsah aminokyselín, minerálnych látok, vitamínov atď.
-hygienická kvalita – negatívne zložky, obsah ťažkých kovov, rezíduí, dusičnanov
-technologická kvalita – znaky dôležité z hľadiska spracovania
-senzorická kvalita – subjektívne posúdenie znakov a vlastností, pre spotrebiteľa dôležitá (chuť, vôňa, farba)