Kniha MUDr. Bartu: Už nemusíme zomierať predčasne, z ktorej pochádzajú zásady pri stravovaní sa výlučne surovou stravou a pri popise zeleninových štiav. Určite budete súhlasiť s tým, že zeleninová šťava môže byť vítaným doplnkom celkovej liečby uvedených chorôb.
Základom všetkých nižšie uvedených zeleninových štiav je mrkvová šťava, ktorá má tvoriť najmenej 75% celkového množstva. Ostatné odporúčané šťavy sú uvedené poradovým číslom na konci pojednania o príslušnej chorobe. Keby niektorá zelenina nebola dostupná, dá sa nahradiť použitím iných zelenín.
Koľko štiav sa má denne vypiť, závisí od hmotnosti dotyčnej osoby. Spočiatku odporúčame dennú dávku asi 1-2 litre. Na prevenciu chorôb odporúčame každému - aj tým, ktorí si myslia, že sú zdraví - vypiť denne aspoň 3 dcl čerstvo pripravených zeleninových štiav. Šťavy majú byť čerstvo pripravené, pretože ich najcennejšie zložky - enzýmy a vitamíny sú viazané na prchavé éterické oleje, ktoré sa z nich počas skladovania vyparia.