Ukážka: Vážená pani profesorka, milí spolužiaci, ako dobre vieme, objavné výpravy moreplavcov prinášali do Európy veľa nových a neznámych vecí. Keď v roku 1503 priviezol Kryštof Kolumbus prvé kakaové bôby, nemali Európania o ich spracovaní žiadne znalosti. Horúci a studený nápoj, ktorý z nich skúšali vyrobiť, nebol nič moc. Znalosti aztéckych indiánov o ich spracovaní a úprave priviezol do Európy o 19 rokov neskôr španielsky dobyvateľ Hernán Cortés a horúci povzbudzujúci nápoj "xocotlatl" (v indiánskom jazyku: ovocie a voda), pripravovaný podľa pôvodnej receptúry z rozomletých plodov stále zeleného kakaovníka, zahustený kukuričnou múkou s vanilkou a chilli, začal dobývať Španielsko a neskôr aj celú Európu.