Úlohou tráviacich ústrojov je prijímať zvonku potravu a spracúvať ju mechanicky a chemicky tak, aby organizmus z nej mohol využiť najvhodnejšie zložky a vylúčiť nepotrebné zvyšky. Choroby tráviacich ústrojov sú časté a závažné.
DRÁŽDIVÉ HRUBÉ ČREVO- predstavuje funkčnú poruchu čriev, vyvolanú určitým jedlom, prejedaním, telesnou alebo duševnou námahou, vzrušením a pod. Vyznačuje sa záchvatmi črevnej koliky a nutkavých stolíc. Trvalejším príznakom je škŕkanie a prelievanie v črevách, pocit nafúknutia, nadmerná plynatosť a bolesť v bruchu. Zvýšené črevné kvasenie vzniká tým, že nestrávené cukry sa dostanú do vzdialenejších častí čreva ako obvykle a tam sa účinkom kvasných mikróbov skvasia. Pritom vznikajú organické kyseliny, ktoré dráždia sliznicu, zvýšená tvorba CO2 zapríčiňuje plynatosť čriev. Časté sú aj bolesti v oblasti slepého čreva. ZVÝŠENÁ HNILOBA je podporovaná prekrmovaním mäsa, nedostatočné požuvanie potravy, niektoré chirurgické zásahy na žalúdku a nedostatok štiav podžalúdkovej žľazy.