Registrácia | Prihlásiť

Seminárna práca: Nitrifikácia a možnosti jej využitia v praxi

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady
Nitrifikácia je biochemická oxidácia amoniakálneho dusíka na dusitany a ďalej na dusičnany. V oxických podmienkach prebieha ľahko, najmä prostredníctvom chemolitotrofných organizmov – nitrifikačných baktérií. Tieto využívajú CO2 ako zdroj uhlíka a energiu získavajú oxidáciou amoniakálneho dusíka. Takto získané množstvo energie je pomerne malé, preto i tvorba biomasy je pomalá. Nitrifikácia prebieha v dvoch stupňoch.

Časť energie uvoľnenej pri nitrifikácie je spotrebovaná na tvorbu novej biomasy. Pri reakciách dochádza k uvoľňovaniu vodíkových iónov H+, ktoré okysľujú dané prostredie, pH sa znižuje (optimálne pH = 7 – 8,5). Rastová rýchlosť nitrifikačných baktérií je ovplyvnená aj teplotou. S rastúcou teplotou rastie aj produkcia dusičnanov. Malá rastová rýchlosť musí byť kompenzovaná zvýšením množstva nitrifikačných baktérií, teda dlhšou dobou zdržania kalu v procese – vyšším vekom kalu.

S cieľom obmedzenia rýchlosti nitrifikačného procesu sa vo svete skúšajú používať rôzne látky, ktoré pôsobia toxicky na mikroorganizmy premieňajúce amoniak na dusičnany, ale sú netoxické alebo málo toxické voči organizmom a enzýmom spôsobujúcich amonizáciu organických látok, vrátane organizmov a enzýmov, ktoré menia močovinu na čpavok...
Kľúčové slová:

nitrifikácia

biológia pôdy

Hodnotenie (0x):