Registrácia | Prihlásiť

Seminárna práca: Komodita chmeľ

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady
Chmeľ patrí k veľmi starým kultúrnym rastlinám, jeho pestovanie je doložené od počiatku nášho letopočtu, kedy už boli využívané jeho liečivé účinky k liečbe najrôznejších chorôb.

Chmeľ obyčajný je považovaný za dôležitú technickú plodinu, pestovanú za účelom zberu hlávok určených k výrobe piva. Chmeľ sa rozhodujúcou mierou podieľa na chuti piva, na miere jeho horkosti, prispieva k tvorbe jeho charakteristickej arómy a má aj ďalšie technologicky dôležité vlastnosti. Práve pre pivovarnícky priemysel má produkcia chmeľu najväčší význam. Pivovarnícky priemysel zamestnáva či už priamo alebo nepriamo veľké množstvo ľudí a má vplyv na svetovú ekonomiku. So zvyšujúcim sa počtom rastu obyvateľov stúpa aj spotreba piva a s tým súvisí aj zvyšujúce sa množstvo vyprodukovaného chmeľu v posledných desaťročiach.

V tejto práci bližšie priblížim základnú charakteristiku rastliny, budem sa venovať histórii výroby chmeľu, jeho využitiu a na základe tabuliek a grafov popíšem hlavné produkčné oblasti vo svete. Zaoberať sa budem aj importom a exportom tejto komodity. Keďže aj Slovensko patrí k producentom chmeľu, priblížim jeho postavenie aj v našej krajine.
Kľúčové slová:

chmeľ

import

export

cena chmeľu

Hodnotenie (0x):