Registrácia | Prihlásiť

Ťahák: Ťahák na Základy výživy

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady
1.Aký je význam vody?
Voda je základným prostredím rastlinného a živočíšneho organizmu, najdôležitejšou a nenahraditeľnou zložkou tela jednotlivých organizmov, až 60-80%. V tráviacich šťavách až 99%. Voda v organizme nie je v čistej forme, sú v nej rozpustené rozličné látky. Obsah vody v organizme závisí od veku, produkcie, obsahu tuku, čím je org. mladší, tým je podiel vody vyšší, v staršom org. podiel vody klesá, stúpa objem tuku.
Voda v roganizme: nerovnomerne rozložená, svaly 50%, kosti 6-7%
- Vnútrobunková (intracelulárna) 60-70%
- Medzibunková (extracelulárna) 30-40%
Voda je rozpúšťadlom mnohých látok, plní transportnú funkciu, podieľa sa vo veľkej miere pri trávení. Prenáša živiny, metabolity, hormóny, enzýmy z orgánu do druhého.
Podieľa sa na tepelno-regulačných procesoch, zabraňuje prehriatiu organizmu.
Stavba štruktúr živých buniek a tkanív. Hydrolýza, oxidačno-redukčné procesy, syntéza a resyntéza organických látok.
Voda v organizme sa neustále vymieňa. Dôležitá súčasť látkovej premeny a všetkých životných procesov.
Nedostatok: rozličné poruchy – hustá krv, vysoká telesná teplota 10%, smrť 20-25%.
Dochádza ku dehydratácií tkanív a buniek.
Kľúčové slová:

základy výživy

ťahák

enzýmy

Hodnotenie (0x):