Registrácia | Prihlásiť

Semestrálna práca: Vnímanie vôní

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady
Projekt sa týka vnímania vôní u ľudí. Obsahuje základné poznatky o čuchových receptoroch a podnetoch, ktoré na tieto receptory pôsobia, obsahuje klasifikáciu čuchových kvalít, hranol pachov a ďalšie poznatky týkajúce sa vnímania vôní.

Uvedenie do problematiky: Podľa mojich doterajších poznatkov usudzujem, že z fyziologického hľadiska sú pre vnímanie vôní dôležité čuchové receptory, zaraďujúce sa do skupiny chemických receptorov, ktoré prijímajú podnety z vonkajšieho prostredia. Zo štúdií Allisona a Warwicka som sa dozvedela, že čuchové receptory sa nachádzajú na dvoch malých miestach žltkavého čuchového epitelu, ktorý leží na hornom konci obidvoch nosných prechodov. Sú mimo hlavnej dráhy, ktorou prechádza vzduch pri dýchaní, a sú chránené výbežkami, ktoré odvracajú vzduch, zvlhčujú ho a odstraňujú z neho prach. Epitel je pokrytý slizom. Dôsledkom tejto chránenej polohy je, že vzduch obsahujúci pach ich dosahuje len vo forme vírivých prúdov. Čuchanie tieto víry zosilňuje. Pach môže dosiahnuť receptory aj zadnou cestou z potravy v ústach. Neprístupnosť čuchového epitelu je najzávažnejšou ťažkosťou pri výskume čuchania. Skutočné recepčné bunky sú uložené v epiteli, ich vlasovité špičky prenikajú do slizu. Bunky sú veľmi početné. (Allison; Warwick, 1949). „V každej nosnej dierke je plôška epitelu oddelená septom od druhej a každá má olfaktorický bulbus. Čuchové podnety sú dopravované vzduchom, pretože sa musia dostať na miesta receptorov. Ak pachová látka nie je plyn, musí byť aspoň prchavá. Prchavosť nemusí byť badateľná, pretože čuchový zmysel je neuveriteľne citlivý.“ (Moncrieff, 1944). Vláskovité výbežky priamo prechádzajú do nervových vlákien, ktoré ako čuchové vlákna prechádzajú cez riečicovitú platňu a vstupujú do čuchového mozgu. (Valachovič; Pěgřím, 1967).

Čuch nás informuje o vôni potravy a často zabraňuje prijať potravu skazenú, čo môže byť dôležitým činiteľom pre prežitie. Z bližšie neurčeného internetového zdroja som sa dozvedela, že dokážeme rozoznať 10000 až 40000 pachov a čuch sa dá aj trénovať, napr. parfuméri rozoznávajú až 100000 pachov a vôní. Zaujímavý je aj poznatok, o ktorom som sa dočítala v literatúre R. Sternberga, ktorý píše o tom, že Galton sa pokúšal vytvoriť prvé IQ testy medzi ktorými bol aj test citlivosti na vôňu ruží. (Sternberg, 2000).
Kľúčové slová:

vôňa

vnímanie

čuch

pach

pocit

Hodnotenie (0x):