Registrácia | Prihlásiť

Seminárna práca: Česká kuchyňa

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady
Každý národ má svoju typickú kuchyňu , ktorá dáva pokrmom osobitnú chuť a vzhľad. Dôležitým činiteľom pri vzniku a vývoji jednotlivých národných kuchýň bola vždy príroda. Iná klíma je vo Francúzsku, iná vo Švédsku, iná v Česku. Česká národná kuchyňa bola nesporne ovplyvnená mikroklímou kraja obklopeného horami. Podľa toho sa vyvíjal jedálniček českej kuchyne.

Ako hovoria záznamy v starých českých kronikách , dá sa povedať, že i česká strava bola pestrá. Obilné polia dali základ k sladkým a slaným kašiam , dvor kuchyňu zásoboval hydinou a na záhradách sa zelenal zeler, petržlen, pažítka, mrkva, cibuľa a cesnak. Z divoko rastúcich malín, borievok, brusníc sa spracovávali marmelády, kompóty a sirupy. Mnoho surovín poskytoval les. Konečne tu boli rieky s rybami. Obľubu rybacích pokrmov, pokladaných nielen za jedlo pôstne ale i za pochúťku, potvrdzuje i skutočnosť, že českí stavitelia rybníkov v 15.storočí vybudovali desiatky vodných plôch pre chov rýb. To bol takisto základ presláveného třeboňského kapra, ktorý od tých dôb patrí medzi významné pokrmy českej kuchyne...
Hodnotenie (0x):