EKONOMIKA VÝROBY HOVADZIEHO 1. Význam výroby mäsa V chove HD sa produkuje hovädzie a teľacie mäso. Okrem mäsa vznikajú v chove ďalšie produkty ako je koža, maštaľný hnoj, močovka a pod.
Mäso je vysokonutričnou potravinou. Obsahuje cca 20 % bielkovín,, z minerálnych látok je mimoriadne cenný obsah P a Ca , z vitamínov najmä vitamín B, ale aj vitamíny A, D a C, ďalej sú to organické kyseliny, výťažkové dusíkaté látky, purínové látky a tuk.
Hovädzie mäso sa získava z dospelého jatočného dobytka, t.j. býkov , jalovíc, kráv a volov. Za najkvalitnejšie mäso sa považuje mäso z jatočných volov odporazených v hmotnosti 500-550 kg. Je jemnovláknité, má jasnú živočervenú farbu a príjemnú vôňu. Tomuto mäsu sa podobá mäso z mladých jalovíc a mladých kráv. Mäso z býkov (nie výkrmových) a z ostatných starých zvierat je menej chutné, je tuhé, hrubovláknite a má tmavočervenú farbu. Jemnú štruktúru a vyšší obsah vody má mäso teľacie, ktoré sa využíva aj v diétnom stravovaní.
Okrem výroby mäsa a ostatných produktov má chov zvierat aj ďalšie funkcie, ako je tvorba pracovných príležitostí na dedine a najmä chov HD má aj krajinotvorný význam.
Výroba hovädzieho i bravčového mäsa sa môže uskutočniť pri uzatvorenom alebo otvorenom obrate stáda. (Výkrm ošípaných na báze vlastnej výroby odstavčiat , alebo na báze nakúpených odstavčiat a pod)...