Vypracované štatnicové otázky z Hodnotenia poľnohospodárskych produktov - rastlinná časť
1. Vymenujte metódy hodnotenia akosti a kvality rastlinných surovín a potravín, vysvetlite pojmy kvalita a akosť, systémy kontroly kvality v SR.
Kvalita je celkový súhrn záväzne určených vlastností a znakov výrobku, ktoré mu dávajú schopnosť uspokojovať konkrétne potreby spotrebiteľa. Má skôr harakter štrukturálny – harmonický celok všetkých úžitkových vlastností.
Akosť odráža kritérium množstva zložky. Akosť konkrétneho tovaru sa meria porovnávaním so štandardom akosti. Štandartom akosti sú merateľné vlaastnosti definované v právnom predpise, v technickej norme: STN, ISO, Kódex potravín – ktoré postupne nahradí STN v plnom rozsahu.
Pre posúdenie kvality niekedy stačí len jeden z týchto spôsobov, inokedy kombinácia niektorých, prípadne aj všetkých...
2. Technologická akosť pšenice potravinárskej s dôrazom na hodnotenie podľa úžitkových smerov
Pre spracovanie obilnín, a to nielen chlebových je dôležitá ich technologická hodnota. Je to súhrn znakov a vlastností suroviny, ktoré umožňujú spracovateľovi maximálnu výťažnosť a požadovanú akosť finálneho výrobku. Prejavuje sa až v priebehu konkrétneho technologického spracovania. Hodnotenie je obtiažne, nakoľko každý výrobok si vyžaduje surovinu špecifických vlastností.
Spracovateľom často prichádza surovina s rôznymi mechanickými a technologickými vlastnosťami. Kolísavý obsah dôležitých zložiek, napr. popol, lepok, nezaručuje pri štandardnom spracovaní predpísanú kvalitatívnu a kvantitatívnu výťažnosť. Často sa musí spracovávať aj neštandardná surovina.
Spracovateľský priemysel preferuje hlavne technologickú hodnotu, t.j. hodnotí znaky a vlastnosti dôležité z hľadiska spracovania. Pri obilninách sa jedná o mlynársku akosť. Mlynárov zaujímajú hlavne mechanicko-štruktúrne vlastnosti zrna, tvrdosť, objemová hmotnosť, hmotnosť 1000 zŕn, jeho zloženie, obsah a rozloženie jednotlivých zložiek v zrne...