Vypracované štátnicové otázky z predmetu hodnotenie a spracovanie poľnohospodárskych produktov.
1. Zhodnotenie súčasných foriem nákupu jatočných zvierat (nákup v živom, mäse, formou výseku, prístrojová klasifikácia, intervenčný nákup).
Nákup jatočných zvierat v živom stave sa uskutočňuje na základe hmotnosti a subjektívneho stanovenia triedy kvality. Na základe živej hmotnosti a odhadu nakŕmenia zvierat sa stanoví nákupná (čistá, porážková) hmotnosť. Akostná trieda, ktorá má vzťah k štruktúre jatočného tela sa stanoví subjektívne. Výhodou tohoto spôsobu speňažovania jatočných zvierat je nenáročnosť na technické vybavenie a hlavne rýchlosť predaja, pretože ihneď po stanovení nákupnej hmotnosti a triedy kvality je možné vypočítať cenu za konkrétnu dodávku jatočných zvierat. Nevýhodou nákupu v živom stave je nižšia presnosť stanovenia nákupnej hmotnosti ale aj akostnej triedy a z tohoto dôvodu môže dôjsť k sporom medzi obchodujúcimi stranami. Spory pri nákupe v živom stave sa riešia kontrolnými zabitiami...
2. Požiadavky spracovateľov na jednotlivé druhy jatočných zvierat (hov. dobytok, teľatá, ošípané, ovce, hydina). Požiadavky na jatočný hovädzí dobytok Dlhodobou požiadavkou je znižovať podiel kráv vyradených z reprodukcie. V súčasnom období predstavujú kravy a prvôstky asi 40 % z jatočného hovädzieho dobytka. Výkrmový dobytok a jalovice predstavujú približne 60 % a je žiadúce aby ich podiel stúpol na 68 – 70 %. Tento cieľ je možné dosiahnuť nižším vyraďovaním kráv na jatočné účely a intenzívnejším výkrmom býkov a jalovíc. Ďalšou požiadavkou je optimálne osvalenie a pretučnenie jatočného tela. Pre kategóriu býkov je reálne pri optimálnych podmienkach výkrmu aby býky slovenského strakatého plemena boli prevažne zatrieďované do triedy U 2, prípadne R 2 pri živej hmotnosti pred zabitím 550 – 600 kg. Býky pinzgauského plemena je reálne vykrmovať do 500, maximálne 550 kg a môžu byť oklasifikované triedou R 2 a len veľmi dobre osvalené triedou U 2 respektíve U 3.
Jatočné teľatá Produkcia teľacieho mäsa na Slovensku sa pohybuje na úrovni 4 000–5 000 ton živej hmotnosti ročne. Z tohto množstva tvoria výkrmové teľatá približne 53 % a cicavé 47 %.
Z hľadiska výroby akostného výsekového mäsa sa požaduje mäso len z dobre vykŕmených teliat kŕmených na báze mlieka a mliečnych kŕmnych zmesí. Cicavé teľatá sú vykrmované na báze mlieka do veku 8 týždňov a živej hmotnosti 60 - 80 kg. Vykrmované teľatá sa vykrmujú na báze mliečnych kŕmnych zmesí do veku 4 mesiacov a maximálnej živej hmotnosti 215 kg...