Zeleninárstvo foliovníky skleníky
Poľné zeleninárstvo - zaoberá sa pestovaním zeleniny na priamy konzum a spracovanie
Rýchlenie zeleniny - pestovanie zeleniny keď je jej nedostatkom v umelých podmienkach-skleník,foliovník
Zeleninárske semenárstvo - získava sa pestovaním zeleniny za účelom získania semena, ktoré potom slúži na ďalšie rozmnožovanie zeleniny
Šľachtenie - robíme za účelom získania nových druhov a kultivarov ktoré sú výkonnejšie a odolnejšie voči chorobám a škodcom
Význam zeleniny vo výžive človeka
1. Zelenina obsahuje dôležité látky ktoré sú nezastupitelné vo vyžive človeka
2. Odporučaná spotreba je 90 až 100kg zeleniny na osobu
3. Látky a vitamíny A,B,C,E,K,B
4. Minerálne látky –draslík vápnik horčik fosfor mangn železo
5. Liečivé látky-vláknina liečivé latky sú fitonady
6. Ďalšie látky –cukor škrob voda tuky farbivá chlorofil ...