Odpad vznikajúci pri výrobe mlieka a mliečnych výrobkov
Najproblematickejším odpadom pri výrobe mlieka a mliečnych výrobkov je srvátka. Technológia spracovávania srvátky sa vyvíja už 25 rokov s cieľom dosiahnuť výrobu štandardizovaných kvalitných produktov. V začiatkoch sa vyrábala len sušená srvátka a laktóza, dnes je na trhu ohromné množstvo produktov na báze srvátkových bielkovín. Ešte dôležitejšie je, že potravinársky a krmivársky priemysel v širokom rozsahu prijal srvátkové prísady ako skutočnú alternatívu k iným prísadám (napr. živočíšne a rastlinné bielkoviny, alebo sušené mlieko) – pre niektoré aplikácie nie je za srvátkové bielkoviny alternatívna náhrada.
Produktmi biotechnológií pri spracovaní srvátky je napr. etanol, kvasničná biomasa , bioplyn, organické kyseliny, enzýmy, potravinárske gumy, aminokyseliny atď. Najnovšími smermi vo využití srvátky je získavanie frakcií srvátky, najmä jednotlivých stavebných zložiek srvátkových bielkovín. Využitie srvátky v animálnej výžive sa aplikuje najčastejšie u hovädzieho dobytka a ošípaných. Okrem jednoduchého použitia neupravenej srvátky sa pristupuje k získavaniu srvátkových krmív s vyššou biologickou hodnotou napr. jej skvasovaním mliečnymi baktériami za zisku dusíkom obohateného krmného zdroja...