Predmet ovocia
- Produkcia ovocia súvisiace oblasti a aktivity
- Produkcia výsadbového materiálu – ovocinárske škôlkarstvo
- Výskum
- Šľachtenie
- Školstvo
- Poradenstvo
Hospodárske členenie ovocia 1.) veľké ovocie
- jadroviny – jabloň, hruška, dula, mišpuľa
- kôstkoviny
* s hladkou pokožkou oinovatenou – slivkoviny slivky,, slivy, ringloty, mirabelky, myrobalán
* s hladkou pokožkou neoinovatenou – červené kôstkoviny čerešne, višne, sladkovišne
* s plstnatou pokožkou – broskyne, marhule
Ovocie a jeho zložky – hlavné
• Voda 75 – 90%, orechy, gaštan len v malom množstve
• Cukry
– fruktóza, glukóza
– sacharóza – broskyne, marhule, slivkoviny
- škrob – gaštany, nezrelé ovocie
• Tuky – len stopy, v semenách (rakytník, ríbezle)
- orechy – okolo 60%, omega 3 mastné kyseliny
• Bielkoviny – málo, okrem gaštana (6-8%)
Ovocie a jeho zložky – minerálne
• K – hospodárenie s vodou, metabolizmus cukrov, čistenie organizmu, energetický systém, krvný tlak, tonus svalov
• Ca – stavba kostí, prenos nervových vzruchov, neutralizuje kyselinu mliečnu, stavba pokožky, tlak krvi, cholesterol, vstrebávanie Fe
• Fe – krvotvorba
• Mg – stavba kostí a fungovanie nerv
• Najviac – jahody, jarabina sladkoplodá, čierne ríbezle, slivky, menej známe ovocie
Ovocie a jeho zložky – zdravotnoochranné
• Antioxidant - karatenoidy (marhule, rakytník, broskyne, šípky)
- Flavonoidy (arónia, černice, čučoriedky, moruše, jablká, čierne ríbezle, drobné ovocie)
- Vitamín E (orechy)
- Vitamín C (čierne ríbezle, šípky, rakytník, jahody, brusnice)
- Selén (orechy)
- Rezveratrol (čučoriedky, brusnice, kľukva, modré hrozno) ...