Materiál na skúšku. Otázky na skúške boli z týchto textov.
Tovaroznalectvo – nauka o tovare ( kt sa nachadza v obchodnej sieti) Zakon o potravinach – 152/1995 Zbierky zakonov
- Je harmonizovany s bielou knihou EU, ktora pojednava o bezpecnosti potravin.
- Vyrobca potravin je povinny pri vyrobe dodrzat zdravotnu bezchybnost, kvalitu, pouzivat vyhradene priestory, dodrziavat hygiene, spravne technologicke postupy a zariadenia.
- Spotrebitel sa nesmie uvadzat do omylu, zavadzat ani klamat
- Je zakazane davit do obehu potraviny : zdravotne / hygienicky zavadne, zle oznacene , po datume spotreby / trvanlivosti, v nespravnych obaloch a neznameho povodu
Uvadzanie potravin do obehu znamena ich vyroba, preprava a skladovanie.
Metody hodnotenia potravin 1. Sujektivne – hodnoti kazdy inak
Zmyslove posudzovanie – prachadza podrazdenim zmyslovych organov – receptorov, kt umoznuju zmyslovy pocit. Zmyslovym posudzovanim hodnotime : zvhlad vyrobku vratane farebnosti, vona, chut, konzistencia – struktura material. Osoba, kto posudzuje vyrobok musi mat tieto zmyslove vnemy – danosti a skusenosti v danej oblasti.
Senzoricka analyza potravin – moze sa vykonavat len v cistej vetranej miestnosti, bez vplyvu inych zapachov, musi mat dostatocne osvetlenie, klimatizaciu ( teplota musi byt nastavena na 18⁰C), relativna vlhkost vzduchu, vyluceny hluk a posobenie tepla. Na tento ucel sluzia senzoricke laboratoria.
Rovnako posudzujeme aj prisady potravin.
2. Objektivne
a) Analyticke – mozeme urcit stupen kyslosti, obsah vitaminov, mineralov, …