Registrácia | Prihlásiť

Seminárna práca: Základné pravidlá stolovania v gastronómii

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady Náhľady Náhľady
Technika obsluhy zahrňuje celkovú činnosť obsluhujúceho pracovníka kvalitne obslúžiť hostí. Pravidlá techniky obsluhy sú základnými poučkami v odbore obsluhy, sú zamerané na správne používanie inventára a potrebné zručnosti. Medzi najzákladnejšie pravidlá patrí, že:
- všetko nosíme v ľavej ruke a pravú ruku máme voľnú na ochranu a na servis
- používanie príručníka
- nosenie inventára v ruke i na podnosoch
K ďalším zásadám obsluhy patria:
- rýchlosť- obsluhujúci musí svojimi pohybmi, chôdzou a správaním dať najavo svoj záujem a ochotu, rýchlo hosťa obslúžiť
- presnosť a spravodlivosť- presnosť by si mal osvojiť každý pracovník obsluhy ( pri preberaní objednávok, pri hmotnosti jedál a nápojov...). Spravodlivosť je ďalšou vlastnosťou pracovníka v obsluhe, ktorý by mal obsluhovať hostí v takom poradí ako do reštaurácie prišli
- opatrnosť a pozornosť- obsluhujúci musí podávať jedlá a nápoje podľa zásad obsluhy. Dbá, aby hosťa nepolial a nespôsobil mu úraz. Svojou pozornosťou spríjemňuje pobyt hostí v zariadení
- nehlučnosť- hluk je nepriateľom človeka, preto obsluhujúci musia hluk obmedzovať na minimum
- hygiena a estetika- na dodržiavanie hygienických zásad kladieme dôraz, pretože obsluhujúci je v styku s jedlom, ktoré konzumujú hostia. Estetická stránka stravovania je dôležitým faktorom, ktorý ako prvý vizuálne pôsobí na hosťa
- premyslená a účelná práca- každú prácu si musíme rozdeliť na jednotlivé časti a zviesť určitý systém pri jej vykonávaní
Hodnotenie (0x):