kompletne vypracované otázky na skúšku z liečivých rastlín
Aromatické rastliny úžitkové rastliny, ktoré sa pestujú a zberajú pre obsah výrazne voňajúcich látok (živice, silice) a ďalších špecificky pôsobiacich sprievodných látok (alkaloidy, glykozidy)
pôsobenie môže byť rôzne: ukľudňujúce až sedatívne (chmeľ) alebo euforetické až narkotické, s toxickým účinkom (tabak)
sú surovinami pre potravinársky priemysel (pivovarníctvo, liehovarníctvo), kozmetický a tabakový priemysel.
Koreninové rastliny úžitkové rastliny, ktoré sa nepestujú pre obsah kaloricky významných látok, ale pre obsah špecificky pôsobiacich látok
špecifické pôsobenie je dietetické, prípadne terapeutické
po spracovaní sa z koreninových rastlín získavajú koreniny
koreniny sú celé alebo určité časti rastlín, ktoré sa používajú na zlepšenie senzorických vlastností potravín: chuti, pachu (vône), farby, vzhľadu, tiež na ich konzervovanie
sú surovinami pre potravinársky priemysel (výroba potravín, oleorezínov, konzervárenstvo, liehovarníctvo) a domácnosti (CULINARY HERBS) ...