Registrácia | Prihlásiť

Semestrálna práca: Zrno kukurice siatej

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
2. Makroskopická charakteristika zrna

Po opelení vznikne z každého piestikového kvietka veľké, žlté alebo červenkasté zrno. Zrná ostávajú sedieť na zdužnatenom šúľku. Kukurica pochádza z Ameriky, kde sa pestovala ako obilnina ešte pred príchodom Európanov. (http://herbar.albumy.biz/kukurica-siata/, 2012) Vegetačné obdobie kukurice možno rozdeliť na 4 fenofázové intervaly:

1. Interval pomalého rastu. Kukurica v tomto intervale nie je príliš náročná na vodu, ale nadmerné sucho tento interval značne predlžuje. Nepriaznivo vplýva aj nízka teplota vzduchu. 

2. Druhý interval trvá až do mliečnej zrelosti. V tomto intervale sa rozhoduje o výške úrody a limitujúcim faktorom je dostatok vody.

3. V treťom intervale rastlina prijíma menej vody, klesá obsah dusíkatých látok a rastliny sú nevhodné na silážovanie. V intervale nadobúda väčší význam teplota vzduchu, ktorá urýchľuje prechod od mliečnej k plnej zrelosti.

4. Je to interval rýchleho vysychania, vyžaduje veľmi málo vody, ale dostatočne vysoké teploty (E. Líška et. al, 2008) 
Kľúčové slová:

zrno

kukurica

krmivo

úprava

zloženie zrna

Hodnotenie (0x):