Ťahák na Základy biologickej bezpečnosti (dá sa z neho super opisovať)
1) Možné riziká produktov biotech/GM rastlín v potravinách.
Potenciálne ohrozenie zdravia z produktov biotechnologicky upravených rastlín.Prípadné riziko zvýšenia zhubných transformácií buniek ľudí z produktov biotechnologicky upravených rastlín.Prípadné riziko prenosu génov odolnosti voči antibiotikám na infekčné mikroorganizmy.
Fumonizíny –mykotoxíny, tvorené hubami (plesne) pri infekcii rastlín.Pri zvýšenej hladine fumonizínov nie je kukurica vhodná pre ľudskú potravu.Predbežná opatrnosť, ako pri iných potravinách.Riziko ohrozenia zhoršenia kvality pôdy pestovaním biotechnologicky upravených rastlín. Prípadné riziko ohrozenia užitočného hmyzu pouţívaním pesticídov na ochranu biotechnologicky upravených rastlín...
2) Zlatá ryža „golden rice“
Transgénna ryža siata, s génom psypre enzým fytoén syntázu kukurice siatej a génom prt pre karotén syntetázu z baktérie Erwinia uredovora, syntetizuje provitamín A (beta karotén), ktorý sa ukladá v zrne. Ochrana před slepotou detí.Zeaxantín v hľuzach ľuľka zemiakového Cisgénny ľuľok zemiakový s fragmentami génu (pre mRNA a pre RNA v protizmyslovej orientácii) pre enzým zeaxantín epoxidázu, blokuje aktivitu zeaxantínu, ktorý nekonvertuje zeaxantín na violaxantín. V hľúzach sa hromadí zeaxantín...