Horčík je striebrolesklý ľahký kov. Názov má podľa mesta Magnesia v Malej Ázii, kde sa v staroveku dobývali magnetické rudy. Slovenský názov vyjadruje, že viaceré jeho zlúčeniny majú horkú chuť, napr. síran horečnatý nachádzajúci sa v horkých minerálnych vodách. Vyrába sa z páleného magnezitu alebo dolomitu v elektrických vysoko vákuových peciach zahrievaním s kremíkom na 1200 °C. Vzniká 99% ný horčík, ktorý sa kondenzuje v predlohách. Priemyselne sa vyrába aj elektrolýzou taveniny chloridu horečnatého. Na vzduchu sa horčík pokrýva vrstvičkou oxidu horečnatého MgO, ktorá ho chráni pred koróziou. Horí oslnivým bielym plameňom. Horčík reaguje s vodou, plynným chlórom, so zriedenými kyselinami. Horčík je dôležitým biogénnym prvkom pri tvorbe listovej zelene - chlorofylu., ktorý obsahuje asi 2% horčíka. Tento má v chlorofyle obdobnú funkciu ako železo v hemoglobíne. Odhaduje sa, že v živej hmote je asi 100 miliárd ton horčíka. Morská voda obsahuje asi 0,3 % horčíka.