A- Pred príchodom Slovanov 1. Vymenuj historické obdobia vo vývoji poľnohospodárstva pred príchodom Slovanov (od najstarších dôb po súčasnosť) Paleolit (monsteridén a gravithén), mezolit, neolit, eneolit, doba bronzová, doba železná (halštat, latén), doba rímska, doba sťahovania národov, Veľkomoravská doba (4. štvrt. 4.st.-príchod Slovanov konc. 5.st až 6.st), Stredovek
2. Charakterizuj význam archeobotanických nálezov v rekonštrukcii historického poľnohospodárstva (uveď aj príklad) podľa týchto nálezov vieme, čo ľudia pestovali, čím sa živili, napr.: nález bronzových kosákov z mladšej doby kamennej, ktoré urýchľovali zber úrody obilia; nálezy zásobnicových jám, v ktorých sa uskladňovalo obilie(pšenica, jačmeň) a strukoviny z mladšej doby kamennej
3. Aké druhy pšeníc sa pestovali v období pred príchodom Slovanov pšenica dvojzrnová, jednozrnová, špaldová, letná, tvrdá
5. Pôvodné (domáce) a cudzokrajné druhy ovocia v obd. pred príchodom Slovanov pôvodné: jabloň, hruška, čerešňa vtáčia, ríbezle, egreše, jahody, cudzokrajné: figovník, vinič, mandľa, marhuľa, broskyňa, moruša
6. Pôvod štepenia ovocných drevín Poznanie pestovania ovocných drevín rozmnožovaných štepením sa datuje najneskôr do 1.st. p.n.l. u západoeurópskych Keltov
7. Pôvod pestovania viniča hroznorodého na území Slovenska vinič hroznorodý pochádza zo Stredomoria, prvé semená 3200 p.n.l., 1. vinohradnícke nože asi z doby železnej, ale aj z doby Slovanskej, 1.písomná zmienka o pestovaní viniča-1075
8. Charakterizuj význam a pestovanie vybraného ovocného druhu v obd. pred príchodom Slovanov jabloň domáca- najdôležitejšie ovocie: konzumácia, sušenie
9. Druhy zelenín, ktoré už poznali pred príchodom Slovanov mrkva, paštrnák, uhorky, cibuľa; poznali aj strukoviny (šošovica, hrach, bôb) a priadne rastliny (ľan, konope, mak)
10. Sejba a zber plodín v neolite Pole pripravili žiarením lesa, vyčistením, siali do vopred motykou vyhĺbených hniezd (jám), zahrnuli a pritláčali. Pôdu pripravovali aj radlami ťahanými dobytkom. Zber: kosba pod klasmi (najčastejšie drevenými kosákmi a nožmi- čepele boli zo štiepaného kameňa), obilie uskladňovali vo forme zrna, nie múky ...