Výroba alkoholu bola známa už v starom Egypte, Grécku a v Ríme. V stredoveku sa destiláciou alkoholu zaoberali alchymisti. Vedecky zdôvodniť kvasné procesy však umožnili až práce L. Pasteura. Ten v roku 1857 prvýkrát publikoval, že kvasenie je výsledok životných procesov voľným okom neviditeľných mikroorganizmov. V roku 1863 dospel k záveru, že najmenšie, jednobunkové organizmami sa vedia deliť aj pri nedostatku kyslíka. Alkohol sa už celé tisícročia destiluje aj na území terajšieho Slovenska. Dôkazom je archeologický nález z Palárikova, kde bola objavená destilačná nádoba zo 4. Až 5. Storočia pred našim letopočtom, kedy na naše územie prenikli Kelti. Pri archeologickom výskume na Myšnej hôrke pri Spišskom Štvrtku bola objavená ešte staršia destilačná nádoba, ktorá pochádza zo staršej doby Bronzovej, čo bolo asi 1400 rokov pred naším letopočtom.