Význam hrozna vo výžive obyvateľstva je pomerne veľký. Môžeme ho konzumovať v surovom stave ako súčasť jedálneho lístka, či ho použiť ako surovinu na výrobu kompótov, štiav, sirupov, osviežujúcich nápojov alebo na výrobu najušľachtilejšieho alkoholického nápoja - vína. Vedci zistili, že víno obsahuje okolo sto rôznych látok nevyhnutných pre výživu človeka. Medzi ne patria najmä všetky vitamíny skupiny B, H, aminokyseliny, minerálne látky, organické kyseliny a mnohé iné. Taktiež boli vyskúmané odborníkmi pozitívne zdravotné účinky v prevencii proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Na príčine sú fenolické zlúčeniny pôsobiace ako ochranné látky. Prekvasením sa tieto vzácne látky vo víne ničia. Možno povedať pravidelná striedma konzumácia vína, čo je cca 0,25-0,40 litra denne prospieva organizmu a teda aj zdraviu. Takéto množstvo chráni telo pred rizikom vzniku hepatitídy, žalúdočných vredov, chráni pred infekciami.