Registrácia | Prihlásiť

Testy: Spracovanie záhradníckych produktov - testy

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady Náhľady
1.LUPANIE mechanicke,horuc.parou al.vodou, lupanie roztokom solí al. NaOH. 1Mechanicke-na bubnovych al..valčekov.bruskach,vysoke naroky na rovnomernost plodu. Na sustave pritlač.nozov- jablka a hrusky,plod sa nasadi na otač.sa trn, lupanie vykon.nož,kt.je upevn.na pruzine a posuva sa pozdlz plodu. 2 Lupanie parou vhodne pre koren.zeleninu ,zemiaky,cibulu-vystavenie suroviny posob.horuc.pary,čim sa supka uvolni a nasleduje odstranenie supky spchovanim v sprchov.pračkach. 3chemicke-vhodne pre vačšinu druhov ov.a zel.,pred lupanie sa osprchuje a mača sa v lupacom roztoku NaOH,mačanie trva 1-10 min.po odmočen.sa šupka odstrani sprchovanim.


2.FAKTORY TERMOSTERILIZACIE a popísat bližšie vplyv T a času -faktrory= 1Vplyv zlozenia potraviny, 2.Vplyv vlhosti prostredia, 3.Vplyv počenosti m-ov, 4.Vplyv teploty a času ´=na usmrtenie m-ov a inaktivaciu enzymov maju spolurozhodujucu ulohu T a čas posob.danej T. Cas potrebny k tomu aby aplikovana konštantna T znizila počet m-ov na pozadovanu uroven-smrtiaci letalny čas. Plati vztah t=-k.log.D+q . Sledovanim hodnot D a zistujeme dosiahnutie rovnakeho steriližač.učinku pri roznych kombinaciach T a času. Zavislost medzi T a časom sterilizacie je neiramoumerna.
Hodnotenie (0x):