V tejto semestrálnej práci som vypracovala investičný projekt pre založenie nového podnikateľského subjektu, konkrétne je to reštaurácia so zameraním na taliansku kuchyňu. Podnikanie sa bude vykonávať vo forme podniku jednotlivca. Rozhodla som sa o prenájom priestorov v Banskej Bystrici blízko centra mesta a zároveň blízko diaľnice. Myslím, že zariadenia takéhoto typu sú v meste približne tri. Samozrejme pizzerií je niekoľko násobne viac, ale naše menu sa bude sústreďovať na taliansku kuchyňu celkovo. Vybrané priestory sú vhodné na tento typ podnikania keďže v minulosti tam už reštaurácia fungovala, je zariadená, a teda pripravená na otvorenie. Je len potrebné uskutočniť niekoľko vnútorných úprav a postarať sa hlavne trošku o design, ktorý by mal byť v talianskom štýle. Na túto podnikateľskú činnosť sa použijú vlastné aj cudzie finančné prostriedky. Reštaurácie Michelangelo, Piaza Fiume a Evijo patria medzi našich hlavných konkurentov, na ktorých sa tiež okrajovo zameriame v tejto práci. Je viac ako pravdepodobné, že aj keď ponuka našej reštaurácie sa bude zameriavať na cielenú skupinu, ktorá obľubuje len talianske jedlá, myslím, že práve táto kuchyňa patrí medzi ľuďmi za najobľúbenejšie a zabezpečí podniku dostatočný počet zákazníkov a dobré miesto na trhu.