1.CHARAKTERISTIKA A VÝZNAM RV II. RV je základné odvetvie poľnohospod., ktoré sa zaoberá pestovaním kultúrnych r., s cieľom dosiahnuť ekonomicky výhodné, stále a primerané úrody v požadovanej kvalite. Predmet RV sa zaoberá kultúr. r. a ich pestovaní, s cieľom dosiahnuť ekonom. efektívne a kvalitné hospod. úrody. RV zabezpečuje produkty pre potraviny a krmoviny, suroviny pre potrav., farmac., škrob., lieh., text. priemysel a iné. Zabezpečuje produkciu osív a sadív ako reprodukčného materiálu pre systematickú obnovu RV. Produkuje zdroj org. hmoty využiteľný ako organické hnojivá, ale aj na energetické a technické využitie. Porasty poľných plodín umožňujú podporiť, udržiavať a obnovovať ekologickú rovnováhu v prírode. V RV sa pestovanie r. zaraďuje na: - ornej pôde; - lúkach, pasienkoch a krmovín na ornej pôde; - záhradných plodín (zeleninárstvo, ovocinárstvo, vinohradníctvo, okrasné záhradníctvo). Význam RV: a) ekologický: - porasty kultúrnych r. pomáhajú obnovovať v prírode ekolog. rovnováhu, v týchto smeroch: - autotrofný metabolizmus zelených r. vytvára biomasu - základná potrava pre všetky heterotrofné organizmy, vytvorí sa optimálna rovnováha medzi živou a neživou časťou prírody. - Fotosyntézou sa zabezpečí rovnováha medzi O2 a CO2 v ovzduší. - Transpiráciou sa zabezpečí rovnováha medzi výparom a vodnými zrážkami. - zelené hnojenie+ pozber. organické zvyšky, dopĺňajú pôdny humus, ktorý je nevyhnutný pre pôdnu úrodnosť. - Zelené porasty + rôznofarebné súkvetia sú významným krajinotvorným prvkom - skrášľujú ŽP.