1. Čo je úlohou výživy zvierat a ľudí Úlohou výživy je prostredníctvom krmív privádzať do organizmu HZ základné organické, anorganické živiny a špecificky účinné látky, ktoré zabezpečia potrebu živín, nielen na zachovanie života, ale aj na rast, ich dobrý zdravotný stav a reprodukciu a úžitkovosť. 2. Čo sú živiny Základom výživy zvierat sú biologické zlúčeniny, ktoré voláme živiny. Sú chemicky definované látky potrebné k výžive zvierat, ktoré slúžia na udržanie vlastných životných dejov a na reprodukciu. 3. Ako delíme živiny z hľadiska fyziologickej funkcie - energetické živiny (sacharidy, lipidy, bielkoviny, organické kyseliny, alkoholy) - stavebné živiny (organické a anorganické látky) - biologicky účinné látky (látky vlastného organizmu, látky obsiahnuté v krmive) - iné látky (lignín, alkaloidy, glykozidy, vosky, farbivá) 4. Vymenujte energetické živiny - sacharidy (škrob, cukry, tuky, celulóza a hemicelulóza) - lipidy - bielkoviny - organické kyseliny - alkoholy 5. Vymenujte stavebné živiny - organické (dusíkaté látky) - anorganické (minerálne látky, voda) 6. Vymenujte biologicky účinné látky - látky vlastného organizmu - látky obsiahnuté v krmive ( vitamíny, enzýmy, hormóny, emulgátory, trankvilizéry, antioxidanty, antibiotiká, chemobiotiká, probiotiká, regulátory prostredia bachora) 7. Ako rozdeľujeme živiny z hľadiska výživy zvierat - sacharidy - vláknina - tuky - mastné kyseliny 8. Význam sacharidov Sacharidy sú hlavnou zložkou krmív rastlinného pôvodu a predstavujú skupinu rôznorodých zlúčenín. Zo sacharidov sa pre energetické účely využívajú škrob, sacharóza, glukóza, maltóza a fruktóza, na štruktúrne účely laktóza, manóza, galaktóza a rafinóza. - hlavný dodávateľ energie do organizmu zvierat - pohotový a najlacnejší zdroj energie - môžu byť využité na stavbu uhlíkatých štruktúr pre neesenciálne aminokyseliny - využité na tvorbu tuku a mliečneho cukru, ktoré sa vylučujú z organizmu z mlieka - vznikajú tukové zásoby - vo forme škrobu vytvárajú rezervné látky - vo forme celulózy, hemicelulózy a lignínu vypĺňajú orgány tráviaceho traktu, podporujú peristaltiku čriev, pocit mechanického nasýtenia. 9. Význam vlákniny - má sorpčné, fyzikálne a pútacie vlastnosti - viaže vodu - viaže žlčové kyseliny a nežiaduce látky, ktoré sa dostávajú do organizmu zvierat spolu s krmivom - vyvoláva pocit nasýtenia - urýchľuje prechod chýmusu zažívacím traktom - je zdrojom energie - znižuje využitie živín, pretože viaže na seba aj látky prospešné pre organizmus - zvláštny význam má v kŕmnych dávkach dojníc ako prekurzor kyseliny octovej, ktorá sa podiela na tvorbe mliečneho tuku - s pridávaním množstva vlákniny, hlavne lignínu, výrazne klesá stráviteľnosť krmiva. Pri nedostatku vlákniny v kŕmnych dávkach dochádza k depresii, spomaľuje sa činnosť tráviaceho ústrojenstva ako následok metabolickej poruchy. 10. Význam glukózy - pre normálnu fyziologickú činnosť živočíšneho organizmu je nutná stála koncentrácia glukózy v krvi. - koncentrácia glukózy (glykémia) je veľmi dôležitým ukazovateľom intenzity metabolizmu sacharidov alebo jej poruchy. - zvýšený obsah glukózy v krvi sa účinkom inzulínu premení na glykogen alebo sa prebytočná glukóza vylúči močom. - pri produkcii alebo hladovaní zvieraťa sa koncentrácia glukózy v krvi môže znížiť pod fyziologickú úroveň a nastáva hypoglykémia. - zdravý organizmus má schopnosť vytvárať si glukózu z iných živín napr. bielkovín a tukov. 11. Ako rozdeľujeme sacharidy - monosacharidy - pentózy, hexózy - disacharidy - redukujúce (maltóza, laktóza, celobióza), neredukujúce (sacharóza, trehalóza) - trisacharidy - rafinóza - polysacharidy - pektíny, lignín 12. Uveďte zloženie vlákniny - celulóza, hemicelulóza, lignín a pektínové látky 13. Význam tukov - sú donorom uhlíka - sú nosičom esenciálnych MK (organizmus tieto kyseliny nevie syntetizovať pre viacnásobné dvojité väzby) - sú nosičom vitamínov rozpustných v tukoch - ovplyvňujú vlastnosti zásobného tuku - sú dôležité pri zvyšovaní koncentrácie živín v kŕmnych dávkach - majú vysoký obsah energie ...