Úvod Mak siaty má vo svete dlhú tradíciu pestovania. Je to poľnohospodárska plodina a zároveň liečivá rastlina vyuţiteľná nielen v potravinárskom, ale aj farmaceutickom priemysle. Na základe toho sa výrazne diferencujú smery šľachtenia nových odrôd. História pestovania maku má dlhé korene v minulosti, jeho účinky poznali už 6000 rokov p. n. l.. Ide o veľmi starú plodinu, ktorá je využívaná celé stáročia. Podmienky pestovania maku nie sú všade rovnaké, v niektorých krajinách je jeho pestovanie priam zakázané vzhľadom na jeho omamné účinky. Podmienky pestovania maku na Slovensku stanovuje zákon. V prípade maku siateho sa jedná o komplexný balík platnej legislatívy v oblasti pestovania, vydávania relevantných povolení a hlavne legislatíva z oblasti kvality a zdravotnej neškodnosti nakoľko prevádzkovatelia potravinárskeho podniku sú povinní zabezpečiť pri vyrábaných potravinách pravidelnú kontrolu nad dodržiavaním požiadaviek na zdravotnú neškodnosť a kvalitu ustanovených potravinovým kódexom a osobitnými predpismi. Téma bakalárskej práce „Význam maku siateho vo výžive a potravinárstve“ popisuje využívaniu maku v potravinárstve, poukazuje na jeho dôležitosť pri výžive ľudí i vysvetľuje dôležitosť jeho správneho používania, výsadby, zberu a skladovania. Cieľom práce je rozbor botanickej a morfologickej stavby maku siateho, charakteristika nutričného zloženia a jeho využitie v potravinárskom priemysle. Jednotlivé body sú rozdelené do kapitol a podkapitol. Práca obsahuje aj riziká, ktorým je plodina vystavená, najčastejšie druhy škodcov a chorôb, i jej chemické zloženie.