1.Aké sú možné riziká produktov biotech/GM rastlín v potravinách? Potenciálne ohrozenie zdravia z produktov biotech. upravených R. Prípadná alergénnosť produktov biotech. upravených R. Prípadné riziko zvýšenia zhubných transformácií buniek ľudí z produktov biotech. upravených R Prípadné riziko prenosu génov odolnosti voči antibiotikám na infekčné mikroorganizmy.
2. Aký význam pre zdravie človeka majú GM zlatá ryža „golden rice“ a GM ľuľok zemiakový s obsahom zeaxantín v hľuzách? Zlatáryža „goldenrice“:Transgénna ryža siata, s génom psy pre enzým fytoén syntázu kukurice siatej a génom prt pre karotén syntetázu z baktérie Erwinia uredovora, syntetizuje provitamín A, ktorý sa ukladá v zrne. Ochrana pred slepotou detí Zeaxantínv hľuzachľuľka zemiakového: Cisgénny ľz.. s fragmentami génu pre enzým zeaxantín epoxidázu, blokuje aktivitu zeax., kt. nekonvertuje zeaxantín na violaxantín. . Karotenoid zeaxantín je zákl. zložka v žltej škvrne sietnice oka. Ochrana pred stareckou slepotou
3.Aké sú známe potraviny z GM rastlín? Uveďte prehľad (sója fazuľová, repka olejka (kanola), kukurica siata, rajčiak jedlý, repa cukrová, bavlník chlpatý). sója fazuľová:Potravina: Bôby, nápoje, tofu, olej, múka, lecitín.Prísady v potravinách: Chlieb, pečivo, rýchle občerstvenie, pekárske výrobky Repka olejka(canola): Potravina: olej. Prísady v potravinách: Výr. s jedlým olejom, vyprážané výr., pekárske výrobky, Kukurica siata:P: Zrno, olej, múka, cukor, sirup.Prís.v.p: Rých. občers., pekárske v., vyprážané v., výrobky s jedlým olejom, nápoje, dochucované potraviny. Rajčiak jedlý:Potravina: plod. Prísady v potravinách: Rýchle občerstvenie, dochucované potraviny. Repka cukrová:Potravina: cukor. Prísady v potravinách: potraviny sladené cukrom Bavlník chlpatý:P: olej. P.v.p. a obalech: Zmes rostlin. olejov, vypráž. a pekárske v., rýchle o., výr. s jedlým olejom, obaly drobných výrobkov.
4. Aké sú známe štúdie významu GMO vo výžive? Uveďte príklady (GM kukurica siata MON 863, NK 603, MON 810). GM kukurica NK 603tolerancia k herbicídu Roundup MON 810 a MON 863modifikované pre syntézu rôznych druhov Btoxínov. Sledovaných približne 60 rôznych biochem. parametrov v kŕmnych pokusoch na potkanoch. Testované rôzne faktory pokusu -pohlavie, dĺžka kŕmenia, zloženie potravy. Analýza potvrdila vedľajšie účinky všetkých troch GM rastlín na pečeň, ľadviny, pohlavné orgány, slezinu a krv. Nie sú vylúčené ani ďalšie priame a nepriame metabolické účinky.
5. Aké sú prípadné riziká biotech/GM rastlín pre ZP? - Prípadné riziko ohrozenia zhoršenia kvality pôdy , ohrozenia užitočného hmyzu používaním pesticídov na ochranu biotech. upravených rastlín. Možnosťvytvorenia „superburiny“a „supersemien“.schopnosť GMO prežívať a rozmnožovať sa na úkor iných organizmov, patogénnosť pre zvieratá a rastliny, potenciálny prenos genetic materiálu z GMO na iné organizmy,produkty expresie génov, najmä ich toxicita, fenotypová a genetická nestabilita